PREMIERE: malbeku i Borgie u senzualno mehaničkom spotu “Mythology In Numbers”

Podvodni downtempo zvuk oplemenjen šarmantnim vokalima i retrofuturističkim vizualima.

Nije prvi put da electro majstor iz BiH Borgie surađuje s malbeku – već smo imali zadovoljstvo predstaviti njihov EP “Rezonate” koji je posebno izraženom senzualnošću odskakao od kataloga etikete Adriatiko Recordings. Na njemu se u sanjivoj atmosferi stapao trip-hop i elektronički dub, začinjen kozmičkim electro momentima. Inače, pravo ime malbeku je Belma Zvizdić, a nedavno smo imali priliku čuti njezine zavodljive vokale na albumu “Izgubljeni”, koji je nedavno izbacio još jedan BiH čarobnjak elektroničkog zvuka – Hibrid. Njezina sposobnost interpretacije ne oslanja se isključivo na tehničku vještinu pjevanja i baršunastu boju glasa, već je ključni adut upravo u talentu za prenošenje emocija, a tim područjem doista vlada.

Inače, Borgie je odlučio svoju atiketu Adriatiko privremeno staviti “na led”, kako bi se pozabavio otvaranjem pod-etikete Psihometron, na kojoj će biti zastupljena “eksperimentalna i ultimativna techno forma”. Upravo na ovoj pod-etiketi izlazi novi EP znanstveno-ezoteričnog imena “Mythology In Numbers”, na kojem on i malbeku istražuju zahtjevnije, ali svakako uhu ugodne forme elektroničkog izražavanja. Premda odskače od klasičnog klupskog zvuka, ovaj EP nije eksperimentalan u vidu nesnosne škripe i testiranja razine mazohizma kod slušatelja, već plovi slobodnijim formama ambijentalnog i downtempo zvuka, uz povremene izlete u klupski, hipnotički groove. Danas imamo zadovoljstvo predstaviti spot za naslovni singl, koji prikazuje paradoks tehnološke i emotivne strane ljudskog iskustva.

Video otvaraju monokromatski, apstraktni pjzaži, podloženi prigušenim pulsiranjem syntha i prozračnim lirskim padovima. Već se u startu nagovješta baršunasti malbeku vokal, kojem kontrast pružaju arhaični animirani prikazi fizikalnih svojstava materije. Ovaj sudar znanosti i umjetnosti, te duhovnih i materijalnih obilježja naše prirode odražava vječnu potragu čovjeka za zakonitostima kojima će obrazložiti vlastito postojanje. Podvodna bas linija istražuje upravo te dubine, a u miks polako ulazi i šuškavi ritam podmornice koji daje potisnu silu. Melankolični padovi prelijevaju se preko odjekujućih dub techno elemenata aranžmana dok animacija dobiva na dinamici. U zadnjoj trećini trake, akcija se prilično zahuktava, ali niti u jednom trenutku na gazi u ekstatično techno izbijanje. Naprotiv, eterični šapat malbeku se vraća kako bi zaključio priču a podvodna mašinerija nestaje u dubinama. Ovo svakkao nije prime-time traka za setove, ali nije niti sva kvalitetna elektronika namijenjena za klubove – ovo je prekrasan komad za meditaciju nakon povratka s intenzivnog noćnog izlaska.

Ostatak EP-a slijedi srodnu emotivnu potku. “Ciklus” je još jedna dub techno sonda, ovaj put bez ritmičke podloge, ali zato izrazito nalikuje na neodoljive materijale 70’s škole njemačke elektronike. Malbeku se posebno iskazala na “K7”, šarmantnom i pomalo zlokobnom komadu downtempo zvuka s intrigantnim slomljenim ritmom i njenim zanosnim vokalima. Još jedna paradoks – na samome kraju nalazi se “Prologue” – nešto tvrđi komad techna s apstraktnim pulsirajućim dionicama, 4×4 ritmom i sjajnim potencijalom za podije.

EP “Mythology In Numbers” izlazi 1.7. na etiketi Psihometron, a pre-order možete riješiti OVDJE.