Goldie slučajno otkrio tko je Banksy

Čini se da su naše pretpostavke ipak potvrđene

Već smo jeseni doznali za neke detalje koji su ukazivali da bi čuveni Banksy mogao biti Robert “3D” Del Naja iz Massive Attack. Ovaj se čuveni glazbenik još u 80-tima bavio grafitima, ali bilo je tu još dosta zanimljivih tragova koji ukazuju na ovu vezu. U svakom slučaju, njegov rad je iznimno utjecao na suvremenu pop-kulturu, a posebno na njene “subverzivne” aspekte i paradoksalnu komercijalizaciju istih, čime se bavi zanimljivi dokumentarac “Saving Banksy”.

Osvrćući se upravo na ovaj nesrazmjer između “subverzivne” politike Banksyjevog djelovanja i njenog mainstream odjeka koji ju na neki način neutralizira, Goldie je u intervjuu za “Distraction Pieces” podcast  dao izjavu u kojoj mu se nešto omaklo:

Stavite na majicu zaobljeno graffiti slovo i na njega napišite Banksy i sve je riješeno. Možemo ju prodati… Ne želim iskazati nepoštovanje prema Robertu, smatram ga briljantnim umjetnikom. Mislim da je potpuno preokrenuo svijet umjetnosti.

Nakon što je spomenuo to ime, koje jasno aludira da su glasine o 3D-u iz Massive Attack osnovane, odmah je promijenio temu i nije se više vraćao na to. Doduše, obzirom na činjenice koje smo već proučili u ranijem članku, bilo bi teško da se radi samo o njemu – sigurno iza sebe ima još vojsku suradnika. Malo mistike ne škodi, ali se nadamo da ćemo uskoro saznati tko je istinski mastermind!