Novi val ekstra jakih ecstasy tableta uoči festivalske sezone

Ecstasy tablete novije proizvodnje sadrže znatno veću količinu MDMA

Prema posljednjem izvještaju novozelandske službe za smanjenje štetnih posljedica Know Your Stuff NZ, u opticaju su iznimno opasne i jake ekstazi tablete koje u sebi sadrže znatno povećanu količinu MDMA, a koje vlastima uoči festivalske sezone zadaju glavobolju.

Wendy Allison, osnivačica službe KnowYourStuffNZ, u članku napisanom za The Spinoff navodi da je u prošlosti 20% tableta sadržavalo MDMA, a što se s vremenom popelo na 75%, gdje većina ekstazija sadrži višestruke doze.

“Naša tehnologija (testiranje reagensa i FT-IR spektroskopija) ne može mjeriti dozu”, kazala je Allison, “ali ako analiza sadržaja pokaže uglavnom MDMA u tableti, onda možemo zaključiti da se veća doza MDMA od uobičajene može biti prisutna. Ove smo se sezone susreli s nekoliko tableta teških do 580 mg u kojima je glavni sastojak MDMA, što sugerira moguću dvostruku ili trostruku prosječnu dozu.”

Val opasnih tablete koji je zapljusnuo Europu i Ameriku sada je stigao i do Novog Zelanda. Wendy Allison upozorava mlade da izbjegavaju ekstazi tablete s utisnutim simbolima kompanija kao što su Gucci, Rolex i Porsche.

Podsjetimo da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj medicinskih intervencija, pa čak i smrtnih slučajeva zbog konzumiranja ekstazi tableta kao što su one s utisnutim simbolima “IKEA” i “Mastercard”.

Ukoliko konzumirate ecstasy ili druge droge nužno je educirati je, što danas i nije tako teško. Informirajte se, istražujte ili se uključite u neku od Facebook grupa kao što je Sesh Safety.