Facebook ugasio popularnu grupu za sigurnije konzumiranje droge

Što droga združi, neka Facebook ne rastavi

Ubrzo nakon medijske prašine koja se podigla i optužbi da je na društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram i Twitter iznimno lako pronaći i kupiti drogu, Facebook edukativne grupe Sesh Safety, koja je u stvarnom vremenu davala savjete i podizala svijest o štetnosti određenih supstanci, trajno je ugašena.

“Facebook je izjavio da je grupa omogućavala prodaju zabranjenih supstanci, što ona nipošto nije bila”, kazao je Dan Owns, osnivač kontroverzne grupe Sesh Safety, koju je prvi prošlog ljeta predstavio VICE magazin.

Sesh Safety stranica je ugašena zbog nepoštivanja propisa Facebook zajednice, kazao je glasnogovornik te društvene mreže.

“Moja je teorija da je sav naš sadržaj u suštini diskusija o drogama, uključujući njihova imena i količine, detektiran i percipiran od strane moderatora Facebooka kao prodaja”, kazao je Dan, dodavši da “davanje instrukcija” na najpoznatijoj društvenoj mreži nije zabranjeno, te da davanje savjeta ljudima o najsigurnijem načinu konzumiranja droga definitivno nije kazneno djelo.

No, čini se da Sesh Safety administratore ta vijest nije obesharbrila, obzirom da je na Facebooku osvanula nova grupa istog imena u koju se u kratkom roku učlanio solidan broj korisnika.