Massive Attack legendarni album izdaju kao crni sprej

Svaka limenka spreja će u DNK-u crne boje sadržavati milijun kopija legendarnog albuma "Mezzanine"

Bristolske legende Massive Attack u travnju su bile najavile kako će obljetnicu 20. godišnjice izlaska njihova kultnog albuma “Mezzanine” obilježiti na revolucionaran način. Pomoću tehnologije koju su razvili znanstvenici sa sveučilišta ETH u Zürichu, britanski trip-hop pioniri u suradnji s kompanijama Turbobeads i CustomArray digitalni su audiozapis svojeg albuma iz 1998. godine prebacili u formu genetske informacije, odnosno u 920 tisuća kratkih DNK nizova naknadno pohranjenih u 5 tisuća staklenih kuglica te uronjenih u vodu. “Mezzanine” je bio prvi album u povijesti dostupan za besplatno online slušanje, a na ovaj će način biti arhiviran sljedećih nekoliko stotina tisuća godina.

Međutim, priča je sada proširena u dodatno neočekivanom smjeru jer je prvotna najava sada podebljana informacijama kako će DNK albuma biti nabavljiv u formatu limenke crnog spreja! Robert Del Naja, poznatiji kao 3D i inače bivši (ili ipak ne?) grafiter, ovako je objasnio ovaj nesvakidašnji potez: “Ovo je kreativan način za skladištenje kataloga, iako nije vjerojatno da će sprej u koji je kodiran DNK koristiti oni ulični writeri koji traže anonimnost.” Limitiran broj posebnih limenki u sebi će na ovaj način sačuvane sadržavati otprilike milijun kopija slavnog albuma.

A s obzirom da “Mezzanine” ionako znamo napamet, nije prevelika frka što ne poznajemo nikoga tko posjeduje uređaj za slušanje spreja.