5 novih knjiga o elektroničkoj glazbi i rejv kulturi koje morate pročitati

Vodič kroz svježe naslove pokriva sve od recentnog reizdanja teško nabavljivog klasika do dubokih analiza plesne glazbe

Sajt Electronic Beats zamolio je Nou Fieldsa, mladog transrodnog pisca iz Chicaga, da u aktualnoj književnoj produkciji probere pet naslova o elektronici i klupskoj kulturi koje bi svatko s imalo interesa za te teme trebao pročitati. Odabrani su ovi sjajni naslovi:

Madison-Moore_Fabulous-The-Rise-of-the-Beautiful-Eccentric-2018

Madison Moore: “Fabulous: The Rise of the Beautiful Eccentric” (2018)
Fields tvrdi kako je dr. Madison Moore najkul profesorica koju je ikad susreo, a kada na Yaleu ne drži predavanja o plesnoj muzici i noćnom životu New Yorka, može se pronaći za gramofonima. Ova knjiga je vibrantan i vitalan dokument života neprivilegiranih članova queer zajednice, kojoj pruža kanal za vizualno ekspresiju. Jedinstven je ovo miks osobnih sjećanja, intervjua, fotografija i zapisa povijesti, kao i knjiga koja predstavlja portal u drugi svemir. Posebno se ističu esej o Princeovoj rodnoj fluidnosti te razgovor s DJ-em Shaunom J. Wrightom o Berghainu.

Joseph-Cassara_The-House-Of-Impossible-Beauties-2018

Joseph Cassara: “The House Of Impossible Beauties” (2018)
Inspiriran klasičnom dokumentarcem o kulturi tzv. ballroom plesanja, debitantski roman Josepha Cassare je fikcionaliziran prikaz članova njujorškog transvestitskog kolektiva House of Xtravaganza, ali baca i širi prikaz na život grada tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Cassara je pravi majstor korištenja specifičnog portorikanskog Nuyorican dijalekta, a jednako će vas puta nasmijati do suza i rasplakati do ridanja. Što je i logično očekivati od radnje u čijoj se pozadini odvija rastuća epidemija AIDS-a, ali koja naglasak prije svega stavlja na snagu i izdržljivost trans likova nebijele boje kože.

Eshun-Kodwo_More-Brilliant-Than-The-Sun-Adventures-In-Sonic-Fiction-1999

Eshun Kodwo: “More Brilliant Than The Sun: Adventures In Sonic Fiction” (1999)
Nadolazeća dvadeseta obljetnica premijernog objavljivanja prava je prilika za podsjećanje na ovu klasičnu analizu elektroničkog afrofuturizma. Dojam koji svojim lucidnim pisanjem ostavlja Eshun Kodwo jednako je zapanjujući kao i prije dva desetljeća, a brisanje granica između glazbene kritike, SF fabuliranja i postmoderne filozofije zapravo je jedini način kako se može proučavati ova uvijek zanimljiva tema. Kodwova najfascinantnija vještina je opisivanje zvuka, koji svojim slikovitim neologizmima čini i još življim i važnijim. Kada se previše zaputi putevima filozofskih teškaša kao što su Deleuze ili Harraway, knjiga prijeti postati neprohodna, ali izdržite li, čekaju vas brojne nagrade.

Mateo-Kries_Jochen-Eisenbrand_Catharine-Rossi_Katarina-Serulus_Night-Fever-Designing-Club-Culture-from-1960-Today-2018

Mateo Kries, Jochen Eisenbrand, Catharine Rossi i Katarina Serulus: “Night Fever: Designing Club Culture from 1960-Today” (2018)
Ovaj prekrasni zbornik zapravo je dodatak istoimenoj izložbi koja je ove godine bila izložena u muzeju dizajna Vitra u gradu Weil am Rhein u Njemačkoj. Prostore u kojima se odvija noćni život predstavlja kao kreativne čahure za eksperimente i sudjelovanje, osvjetljujući ključne trenutke klupske kulture posljednjih pola stoljeća. Institucionalna afirmacija u vidu izložbe i ove knjige iskazuje poštovanje prema noćnom životu kao legitimnoj umjetničkoj formi. Vizualno bogatstvo knjige poduprto je intervjuima s vlasnicima klubova i dizajnerima, koji pomažu u kontekstualiziranju ove kontrakulture. Esej Jörga Heisera o isprepletenosti noćnog života i suvremene umjetnosti vrhunac je ovoga važnog zbornika.

Matthew-Herbert_The-Music-A-Novel-Through-Sound-2018

Matthew Herbert: “The Music: A Novel Through Sound” (2018)
Kao izrazito voljen DJ, Matthew Herbert vas pokreće na gibanje na plesnom podiju, a ovom će vas knjigom pokrenuti na drugačiji način, ali zato ništa manje efektan i dojmljiv. Iako ju je sam označio romanom, ovu je knjigu možda točnije opisati kao imaginarni konceptualni album kojem je glavni lik njegovo veličanstvo Zvuk. Nije čudo da majstor vještine miksanja briljira i u literarnom povezivanju različitih motiva i književnih tehnika, a ako vam se učini kako je Herbert u nekim momentima pretjerao s izrazito minucioznim opisima i brižno konstruiranom prozom, pronađite si dodatne zalihe strpljenja. Njegova je mašta fascinantna i prilično lirska te će se svakome tko joj se prepusti odužiti čistom ljepotom.

A ako vam ni ovih pet knjiga nije dovoljno, ranije smo pisali i o 11 knjiga o rejvu koje morate pročitati.