Klubovi su nova žarišta širenja koronavirusa u Južnoj Koreji

Nakon desetaka novih slučajeva koronavirusa povezanih s jednim čovjekom Seul zatvorio 2000 noćnih klubova

Južna Koreja posljednjih je mjeseci često bila navođena kao primjer uspješnog nošenja s izazovima borbe protiv smrtonosnog koronavirusa jer je promptnim zaključavanjem i širokim testiranjem gotovo minimizirala broj smrtnih slučajeva u svojoj zemlji. Kako se činilo da je koronavirus skoro pa pobijeđen, u toj su se zemlji mjere opreza počele relaksirati, što je uključilo i ponovno pokretanje noćnog života.

No upravo su se barovi i noćni klubovi seulske četvrti Itaewon pokazali kao novo žarište širenja koronavirusa pa je vlada naložila da se skoro 1500 ljudi – identificiranih prema popisima posjetitelja koje su klubovi bili dužni voditi – koji su u neki od njih izašli između 29. travnja i 6. svibnja javi na testiranje. Naime, otkriveno je kako se jedan od novih slučajeva odnosi na partijanera koji je u spomenutom razdoblju posjetio određen broj tih klubova. Zasad je 17 potvrđenih slučajeva dokazano kao njegovi kontakti.

Klubovima je sada opet naloženo da svoje poslovanje pauziraju na sljedećih mjesec dana, a izgleda da će se tek vidjeti je li južnokorejski potez ponovnog otvaranja mjesta za izlaske bio samo donekle preuranjen ili čak i tragičan.