Čak 55 posto Europljana podržava legalizaciju marihuane

Potpuno legalno tržište kanabisa generiralo bi oko 3,4 milijarde eura godišnje samo u Njemačkoj

Prema podacima koje je svježe prikupila tvrtka Hanway Associates, većina Europljana zalaže se za legaliziranje i zakonsko reguliranje prodaje marihuane starijima od 18 godina. Čak 55 posto 9043 odrasla ispitanika poduprlo je legaliziranje rekreativnog uživanja marihuane, 20 posto je bilo indiferentno, a samo 25 posto se protivilo tako postavljenom prijedlogu.

Dodatno, 48 posto bi voljelo da postoje službeni dućani za marihuanu, 35 posto podupire kućno uzgajanje, a 32 posto klubove u kojima bi se smjelo pušiti. Najveće protivljenje, pomalo iznenađujuće, ima kućni uzgoj, sa čak 41 posto oponenata. Prva europska zemlja koja je odobrila uzgoj za osobnu upotrebu bio je Luksemburg, 2021., a Malta je prva zemlja na kontinentu koja je službeno legalizirala kanabis. Nekoliko europskih država je marihuanu legaliziralo za pojedine medicinske potrebe.

>Dogodila se povijest: UN skinuo marihuanu s liste opojnih droga

Prema istraživanju koje je proveo Institut za tržišnu ekonomiju Sveučilišta Heinrich Heine u njemačkom Düsseldorfu, potpuno legalno tržište kanabisa generiralo bi oko 3,4 milijarde eura godišnje samo u Njemačkoj. Stoga mnogi analitičari predviđaju kako će upravo Njemačka biti sljedeća europska država koja će napraviti veliki korak potpune legalizacije.

>U Hrvatskom saboru predstavljen zakon Lex Cannabis

“Ovaj report pokazuje ono što je Curaleaf govorio već neko vrijeme, da Europljani žele pristup sigurnom, kvalitetnom i zakonitom kanabisu”, izjavio je Joe Bayern, direktor vodeće firme koja se bavi legalnim i medicinskim kanabisom u SAD-u, te koja svoje poslovanje žele raširiti i u Europi.

>”Potpunoj legalizaciji marihuane protive se političari na kokainu”