Novi Love Parade javnosti predstavio sedam političkih zahtjeva

Žele da se svake druge srpanjske subote službenim praznikom slavi Dan elektroničke muzičke kulture

Krajem 2019. godine otac Love Paradea Dr. Motte najavio je novu varijantu tog povijesnog događaja, koju je imenovao Rave The Planet, kako je nazvao i organizaciju koja stoji iza toga gigantskog eventa. Cilj je bilo održavanje nove ljubavne parade u Berlinu 2021. godine, ali dobro poznata kraljica onemogućavanja i odgađanja – pandemija koronavirusa, naravno! – bila se ispriječila planovima.

Srećom, tko strpljivo čeka zaista i dočeka te je naporan organizatorski rad rezultirao paradom koja će se napokon održati 9. srpnja. Ciljevi istoimene neprofitne organizacije Rave The Planet su zaštita, promocija i razvoj elektroničke plesne muzike u svim njenim oblicima te nastojanje da se ona pod UNESCO-om klasificira kao nematerijalna kulturna baština.

No to nije sve jer su ususret samom održavanju organizatori na svojim službenim stranicama objavili manifestni popis sedam društveno-političkih zahtjeva:

1. Priznavanje elektroničke muzičke kulture kao kulturnog dostignuća koje treba štititi, što je u skladu s traženjem priznanja berlinske techno kulture kao nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

2. Ravnopravan status elektroničke glazbene kulture sa svim ostalim etabliranim kulturnim oblicima i institucijama, uključujući i jednaka prava i mogućnosti državnog financiranja.

3. Zaštita klubova i drugih prostora kao kulturnih znamenitosti.

4. Temeljni dohodak za izvođače i radnike u kulturi.

5. Ustanovljenje Dana elektroničke muzičke kulture kao praznika druge srpanjske subote, što je bio tradicionalni dan održavanja Love Paradea, a što slijedi i Rave The Planet.

6. Opće nacionalno ukidanje svih zabrana plesa, osobito na kršćanske blagdane.

7. Pravo na kulturne i neverbalne plesne i muzičke demonstracije, bez obaveznih usmenih dodataka, tako da demonstracije u načelu budu pravno priznate kao okupljanja u skladu s njemačkim Ustavom.

Rave The Planet je najavio preko 200 izvođača i 19 kamiona. Cijeli popis pogledajte OVDJE.