Zaslužuju li likovi iz serije “Breaking Bad” kipove i počast?

Dilanjem i ubijanjem do statusa zaslužnih građana - "Breaking Bad" je serija toliko važna da ruši granice fikcije i stvarnosti

U petak 29. srpnja u Albuquerqueju u Novom Meksiku ispred Centra za konvencije podignuti su brončani kipovi dvojice slavnih građanina tog grada, koji su se, međutim, proslavili kršenjem zakona na sve moguće načine, primarno proizvodnjom i dilanjem droge. Naravno, riječ je o fikcionalnim likovima iz megapopularne serije “Breaking Bad”, jedne od najvažnijih i najboljih serija svih vremena.

>Stručnjaci iz 43 države izabrali 100 najboljih TV serija 21. stoljeća

Dilere metha Waltera Whitea i Jesseja Pinkmana, koji su ovjekovječeni u karakterističnim pozama, u seriji su glumili Bryan Cranston i Aaron Paul, obojica nazočni na ceremoniji otkrivanja kipova. Pridružili su im se autor serije Vince Gilligan i kolega Dean Norris, među ostalima. Kipove je isklesao kipar Trevor Grove, a gradu ih je donirala tvrtka Sony Pictures Television, koja je producirala seriju.

>Pogledajte dokumentarac o kultnoj seriji “Breaking Bad”

Uz oduševljenje dijela javnosti, podizanje ovog spomenika izazvalo je i negodovanje moralizatora i dušobrižnika koji gestu zahvalnosti autora serije nisu primili baš najbolje, smatrajući kako nije prilično da se likovima takvih (ne)moralnih karakteristika odaje ikakva počast. Istina, riječ jest o dilerima i ubojicama, i teško je smisliti opravdan razlog slavljenja takvih osoba, no valja se prisjetiti kako je prije svega riječ o – fikcionalnim likovima. Čija je slava u Albuquerque dovela gomile turista.

>Srpski Walter White dr. Zarubica bio je balkanski kralj ecstasy tableta