Novi Zeland donosi zakon koji će zabraniti pušenje nadolazećim generacijama

"Bizarno je da imamo više propisa o sigurnosti prodaje sendviča nego o sigurnosti prodaje cigareta"

Novozelandska vlada predstavila je novi zakon kojim pokušava potpuno zabraniti pušenje nadolazećim generacijama, piše The Guardian, a prenosi Index. Planira to učiniti postepeno, tako da se iz godine u godinu postavlja nova granica za kupnju cigareta. Nove mjere, o kojima se raspravljalo u parlamentu, smatraju se kao prve takvog tipa na svijetu. Novozelandski zakonodavci obećali su prekinuti, prema njima, odvratnu i bizarnu vlast duhanskih kompanija.

>Marihuana pluća oštećuje drugačije nego duhan

“Desetljećima smo dopuštali duhanskim kompanijama da zadrže svoj tržišni udio stvarajući svoj smrtonosni proizvod sve većom ovisnošću. Odvratno je i bizarno. U ovoj zemlji imamo više propisa o sigurnosti prodaje sendviča nego o sigurnosti prodaje cigareta”, rekla je pomoćnica ministrice zdravstva Ayesha Verrall o zakonu koji je bio najavljen još krajem prošle godine. Nacrt zakona je na prvom čitanju imao gotovo opću podršku i očekuje se da će zakon na snagu stupiti sljedeće godine. Libertarijanci su se jedini protivili takvom prijedlogu zakona.

>Srpski srednjoškolci kreirali biorazgradivi cigaretni filter sa sjemenkom

Kako bi zabranile pušenje budućim generacijama odraslih, novozelandske vlasti će zabraniti kupovanje duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2008. godine, što će uključivati i one prijelazne dobi jer će svi stari 14 godina i mlađi biti spriječeni u kupovanju cigareta s početkom sljedeće godine. Finalni cilj ove inicijative je učiniti zemlju potpuno nepušačkom do 2025. godine.

>Mladi rejveri piju manje i ne vole cigarete, ali obožavaju marihuanu

Nikakve se vijesti trenutno ne odnose na e-cigarete ili vapeove, ali čini se kako novi zakon neće ograničiti prodaju nijednog od tih proizvoda. Naravno, svaka redukcija i stroga regulacija sa sobom povlače pitanja o bujanju crnog tržišta, no iz vlade Novog Zelanda uvjeravaju kako imaju rješenje za sve.