VIDEO: Chemical X pretvara tisuće ecstasy tableta u umjetnička djela

Tajanstveni umjetnik koji u radu korisiti ecstasy tablete u svom prvom intervjuu objašnjava svoje metode i ciljeve

Chemical X je tajanstveni i još uvijek anonimni umjetnik koji umjetnost stvara od tisuća tableta ecstasyja, a Mixmag je na svom YouTube kanalu objavio prvi snimljeni intervju s njim. Čovjek koji je surađivao i s Banksyjem i s Damienom Hirstom, a u svom opusu ima i dizajn originalnog loga Ministry Of Sound, nije se odjednom odlučio razotkriti javnosti nego je lica prekrivenog sunčanim naočalama, maramom i kapuljačom odgovore davao elektronički tretiranog glasa.

Naglašavajući kako nipošto ne stvara umjetnost droga ili drogiranu umjetnost nego umjetnost samu po sebi, maskirani je umjetnik objasnio kako koristi samo “old school tablete ecstasyja zato što su to tablete koje bude sjećanja i postale su moćni simboli”. Kaže da osjećaj gubljenja na podiju želi svojim radom sačuvati za vječnost, a establišment izbjegava zato što ga, prema njegovoj procjeni, čine isključivo “pizde”. A zašto se i dalje krije u anonimnosti? “Ostajem anoniman jer želim da mi umjetnost procjenjuju isključivo po njezinim kvalitetama, što postaje sve teže jednom kada ljudi znaju tko stoji iza nje.”

>Sada možete kupiti djela ecstasy umjetnika Chemical X

Takvom se rasuđivanju očito ne može ništa prigovoriti kada znamo da je jedno od svojih djela, “The Spirit Of Ecstasy”, sastavljeno od 7 tisuća tableta, prodao za čak 1,3 milijuna dolara, odnosno milijun funti, što znači da je jedna jedina tabletica po tom tečaju otišla za čak 185 dolara! Koliko bi onda zaradio prodajom cijele izložbe za koju je utrošio čak 250 tisuća tableta, možemo samo zbrajati pa uzdisati. A s obzirom na to da cjelina ionako vrijedi više od pukog zbroja svojih dijelova… Uf.

>Netflix seriju promovira instalacijom od 130 tisuća ecstasy tableta

Cijeli intervju pogledajte u nastavku.