Istraživanje potvrdilo da testiranje droga festivale čini sigurnijima

Na uzorku temeljenom na iskustvima više od 250 tisuća posjetitelja festivala proučene su pozitivne i negativne nuspojave

Kako smo već dugo pretpostavljali, postrojenja za testiranje kakvoće i tipa droga na festivalskim poprištima stvaraju sigurnije okruženje za sve posjetitelje, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli Sveučilište u Liverpoolu i organizacija The Loop, posvećen upravo tom obliku brige za korisnike.

>Najsnažnije ecstasy tablete na svijetu pronađene u Manchesteru

Studija provedena uz sudjelovanje stotina tisuća posjetitelja festivala između 2016. i 2018. godine proučavala je sve posljedice institucionaliziranja takvog pristupa, negativne koliko i pozitivne, a najvažniji zaključak je da postojanje takvog testiranja nije povećalo ukupni stupanj uzimanje droga na festivalima.

>Na festivalu Electric Picnic pronađene superjake i nepoznate droge

Pokazalo se kako su umalo pa dvije trećine ispitanika (61 posto) odustale od planiranog uzimanja droge nakon što su koristili usluge Loopa čijim rezultatima nisu bili zadovoljni, a na sedam festivala s postrojenjima za testiranje droga nije zabilježen nijedna smrt povezana s drogama. Taj je broj festivala iz 2018. godine do danas značajno porastao pa smijemo vjerovati kako će neželjenih ishoda i dalje biti što manje.

>Istraživanje otkriva koje se droge najviše konzumiraju na festivalima

Više o organizaciji The Loop doznajte ovdje.