Belgija zaplijenila više kokaina nego što ga može uništiti

Vlasti Antwerpena su u strahu da bi se uskladišteni kokain koji čeka svoje uništenje mogao ukrasti

Scena nam je itekako dobro poznata iz medija i iz filmova. U nekoj prostoriji iza golemog stola stoje ministar policije, glavni inspektor, pokoji istražitelj i još neki lokalni glavešina, a na samom stolu zvijezde su programa – brojni paketi droge, zaplijenjeni u još jednoj uspješnoj policijskoj akciji. Nakon što se izbiflaju količine droge i navedu imena osumnjičenih, droga se pohranjuje u skladište i uskoro biva uništena. Ili ipak ne?

>Slavko Sakoman: Hrvatska je zatrpana kokainom

Naime, službene vlasti belgijske luke Antwerpena objavile su kako su količine zaplijenjenog kokaina koji na lageru čeka svoje uništenje tolike da jednostavno nemaju kapacitete za brzo i efikasno uništavanje, iz čega proizlazi strah da bi kriminalci mogli ponovo doći u posjed te droge krađom, dobivajući informacije preko svojih krtica u sistemu.

>Novi europski kraljevi kokaina su, pogađate, Albanci

Kao ključna točka ulaska južnoameričkoga kokaina u Europu, Antwerpen je lani svjedočio golemoj količini od čak 90 tona konfisciranoga kokaina, što je najbolji godišnji rezultat u povijesti. Neočekivana i neželjena posljedica toga prerevnog i preuspješnog rada narkopolicije je ta da “planina droge”, kako je naziva ministar Vincent Van Quickenborne, neprestano raste, a u uništavajući dim odlaze samo njeni mali postoci.