Je li film “Cocaine Bear” zaista temeljen na istinitoj priči?

Može li medvjed pojesti 30 kilograma kokaina?

Nekidan smo se svi zajedno veselili traileru za nadolazeći film “Cocaine Bear” redateljice Elizabeth Banks, čiju cijelu radnju pokreće točno ono što se da pročitati u naslovu – imamo medu i imamo kokain. Da, medo šmrče kokain, kako u traileru jedan od likova viče preko glazbene podloge koju čini znakoviti klasik “White Lines”.

Promotivni materijali filma u kojem glume Keri Russell i pokojni Ray Liotta nisu propustili naglasiti kako je temeljen na istinitom događaju, kada je 1985. godine u američkoj saveznoj državi Georgii jedan crni medvjed u šumi pronašao strateški ispuštenu pošiljku kokaina, a navodono je pojeo 30 kilograma. Nažalost, medo je pronađen mrtav, a obdukcija je pokazala kako je u svojih 80 kilograma imao tri do četiri grama kokaina, no lako je moguće da je progutao i više jer su oko njega rendžeri pronašli mnogo rasparanih paketića.

U filmu se, međutim, stvari razvijaju drugačije te medo počne stvarati kaos. Vice je istražio bi li se medvjed na kokainu zaista ponašao kao u filmu. “Ako je u trbuhu zaista imao mnogo kokaina, kako se čini po službenim zapisima, od tog bi umro vrlo brzo”, objasnio je medicinski toksikolog Ryan Marino dodajući kako nije poznato osjećaju li medvjedi uopće efekte kokaina na isti način kao i ljudi pa nije moguće dokučiti zašto je nesretni medo progutao tolike količine.

No barem je zato postao urbana legenda o kojoj se, eto, danas snimaju i filmovi, a prepariranog su ga i pod nadimkom Pablo EscoBear izložili u jednom šoping-centru u Lexingtonu u Kentuckyju.