Zašto krijumčari kokaina toliko vole banane?

Skromno i omiljeno voće posljednjih je godina poprimilo neočekivan zadatak

Pratite li vijesti o otkrivenim pošiljkama droge iz Južne Amerike u Europu, posljednjih ste godina u njima naprosto morali uočiti jednoga sve učestalijeg aktera. Naime, bilo da je riječ o racijama po Velikoj Britaniji ili zapljenama u Hrvatskoj, o portugalskim lukama ili skladištima Beneluxa, čini se da se kokain gotovo uvijek pronalazi skriven među – bananama!

>Zaplijenjeno devet tona kokaina švercanog među bananama

Tim se fenomenom pozabavio i Vice, u tekstu u kojem je naveo brojne recentne primjere otkrivanja droge prokrijumčarene među bananama, što je sve skupa potaknulo interes za razotkrivanje te novopronađene veze. Primarni je razlog sve češćeg sparivanja banana i kokaina to što su oboje česti produkti Latinske Amerike koji su iznimno popularni u Europi.

>Među bananama u Lidlu u Pločama djelatnica našla 18 kila kokaina

S obzirom na to podudaranje područja porijekla, ima itekako smisla opravdanost uvoza legalnih banana iskoristiti za švercanje nezakonitog kokaina, bilo da dileri svoje pošiljke tajno ubace u legitimne pošiljke banana ili da osnivaju lažne paravanske firme. Naravno, svega su toga svjesni i organi reda, ali su krijumčari spremni zaigrati rizik temeljen na postocima jer je potpuno nemoguće pregledati ni 5 posto svih paketa banana, pa se vlasti i dalje moraju oslanjati na detaljan istražiteljski rad.

>840 kilograma kokaina završilo među bananama u češkim supermarketima

Dodatni razlog korištenja banana kao krinke za kokain je taj što su banane lako kvarljiva roba koju kroz luke valja premještati što je brže moguće, što vlastima uvelike smanjuje manevarski prostor za provjeru. K tome, banane se prevoze u ohlađenim kontejnerima, kakvi imaju dosta dodatnog prostora za krijumčarene pakete, npr. u debljim zidovima ili rashladnim sistemima.