YouTube uklonio pjesmu u kojoj Eminem ne repa o mačkama

Youtuber je pomoću umjetne inteligencije stvorio pjesmu u kojoj Eminem repa o mačkama, a Universal ju uklonio

Velika izdavačka kuća Universal Music Publishing Group zakonski je zaprijetila autorima parodije Eminema generirane umjetnom inteligencijom da uklone svoj rad s interneta, što je otvorilo rasprave o svim zonama korištenja tako generiranog sadržaja. Čini se kako se preko autorskih i izvođačkih prava može zauzdati barem dio širećeg polja.

Sve je potaknuo youtuber Grandayy koji je umjetno generiranim Eminemovim glasom preko ChatGPT-ja dobio pjesmu u kojoj se repa o mačkama, i to stihovima poput: “Cats cats cats they’re always on the prowl / they’re sneaky and sly, with their eyes on the goal.” Sve bi možda barem još neko vrijeme ostalo neopaženo da John Oliver u svojoj emisiji prošlog mjeseca tu traku nije uključio u segment o AI-ju.

>David Guetta: Umjetna inteligencija je budućnost muzike

Grandayy smatra da je ozbiljan potez Universala donekle pretjeran – zaprijetili su mu gašenjem cijeloga kanala – jer je očito da je riječ o parodiji te je sadržaj uredno označio kao onaj stvoren umjetnom inteligencijom. No poslušao je savjetnike i povinovao se zahtjevima, znajući da je lako moguće da ipak krši postojeće copyrighte.

On, međutim, ipak nije jedini koji je ovu novu i sve dostupniju tehnologiju pokušao isprobati na ovaj način jer je navlas istu stvar nedavno napravio i David Guetta.