Hard techno zahvatio regiju: Nova generacija rejvera preuzima scenu

Nekad potpuno underground stil, danas sve zastupljeniji žanr na festivalima i velikim partijima diljem svijeta, hard techno već je uvelike preuzeo ulogu mega popularnog EDM-a. I to ne samo u glazbenim trendovima, nego i modi, stilu i imageu kojim se mladi identificiraju.

Koliko hard techno preuzima scenu govori i dolazak najvećih svjetskih organizacija i festivala u našu regiju poput premijernog izdanja Verknipt Croatia koje će se održati od 30. lipnja do 04. srpnja na Zrću, ali i nastupa DJ-eva i producenata najavljenih na glavnim pozornicama nekih od najvećih festivala u regiji kao što je npr. Exit u Novom Sadu ili Sea Star festival u Umagu na kojem sutra nastupa Gumja. Na Exitovoj dance areni tako će po prvi put nastupiti predstavnik žanra OGUZ, dok je Verknipt za svoje prvo izdanje u Hrvatskoj najavio preko 60 izvođača. Uz poznata imena najveći nizozemski organizator predstavit će i mlade talente koji će rasti u razdoblju pred nama zajedno s brojem poklonika hard techna, industriala i drugih hardstyle i rave glazbenih pravaca.

Zagreb, Ljubljana i Beograd već stvaraju večeri, programe i nove talente ovog žanra. Luka Beograd u Hangaru redovito je protekle godine organizirala hard techno rejvove pa tako i prošli tjedan kad je njihov Music Reactions Outdoor Rave posjetilo čak 5000 ljudi, a nastupali su: AZYR, Parfait, Lúcia Lu, Dj Hyperdrive i lokalaci RAR i ACOR.
Cvetličarna u Ljubljani u travnju je predstavila Hardbeats festival i ugostila neka od imena poput 6EJOU, Carv, OGUZ i Gumja po prvi put u regiji, dok u Zagrebu klub Depo najviše koketira s hard stilovima te bukira i podržava regionalne izvođače “tvrđeg” stila.

Partiji, događanja i festivali u Europi koji su orijentirani ovom stilu glazbe bilježe rekordne posjete i rekordnu prodaju ulaznica, tako je npr. u samo 24 sata rasprodan najveći svjetski hard techno događaj ikad koji se održava ovog srpnja u amsterdamskoj Johan Cruijff Areni. 40 000 ulaznica “planulo” je za tren, kao i na posljednjem Amsterdam Dance Eventu na kojem su svi hard techno partiji rasprodani unaprijed. Ovogodišnji Tomorrowland na glavnim stagevima najavljuje tvrdi zvuk, toliko glasno da je stil već prerastao u pokret, a pokret preuzeo dominaciju.

Iako se ne radi o novom žanru glazbe, utjecaj društvenih mreža proširio je i utjecaj žanra da iz undergrounda pređe granice među publikom i rejverima, ali i da stvori novu generaciju producenata i DJ-eva koji su izrasli iz drugih žanrova. OGUZ je tako prije deset godina započeo svoju karijeru preko dirty Dutch housea i stigao sve do hardcorea, no zarazna čista energija i sirova neokaljana snaga ovog žanra doveli su ga posljednje dvije godine u sam vrh.

OMAKS, s kojim smo nedavno razgovarali, kao mladi talent ovog žanra s druge je strane uvijek miksao “hard”, često između 150 i 170 BPM-a, a sam žanr mu je najbolja platforma da ispituje i ruši granice.
Francuz KØZLØV, s kojim smo također nedavno razgovarali, otkrio nam je da je upravo na jednom techno festivalu na Zrću u Hrvatskoj shvatio da želi biti DJ i producent dok mu se u hard technu najviše sviđaju “lažni” dropovi. Ludilo koje hard techno eventi nose za sobom kroz glazbu, stil oblačenja i produkciju nezaustavljivo tutnji i bilježi rast poklonika u cijelom svijetu, pa nije ni čudo što ga već nazivaju EDM-om današnje generacije.

Kužeri sa scene vode polemike pripada li hard techno više hardstyleu nego technu, stariji će reći da ih današnji hard techno podsjeća na rave, hardcore 90-ih i gabber. Tik Tok generacija koja sve konzumira brže, jače, odmah i intenzivno; na isto to pitanje odgovorit će da je hard techno, techno nove generacije.

Iz mračnih skladišta i hala, hard techno izlazi na sunce i dolazi na našu obalu.

Vodeća svjetska organizacija za hard techno događaje, nizozemski Verknipt, na najpopularniju party destinaciju Pag, plažu, klubove i party brodove na Zrću od 30. lipnja do 4. srpnja donosi Verknipt Croatia Holiday Festival i u Hrvatsku dovodi imena kao što su Creeds, Basswell, OGUZ, Kntrlvrlst, Carv, OMAKS, KØZLØV, DIØN, Cristobal Pesce, Franky-B, Nikolina, Xenia i druge vodeće predvodnike ovog brzorastućeg i sve popularnijeg žanra elektroničke glazbe u svijetu.

Informacije o festivalskim i dnevnim ulaznicama, paketima koji uključuju smještaj u apartmanima ili vilama s bazenom, te cijeli lineup i program možete pronaći na službenoj stranici festivala OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji s Verknipt Croatia Holiday Festivalom.