Mladi danas konzumiraju snažniji ecstasy nego ikad prije

Korištenje stimulansa veće čistoće povećava rizik dugotrajnih negativnih zdravstvenih posljedica

Australski Državni istraživački centar za droge i alkohol (NDARC) upravo je objavio svoje izvješće o navikama i trendovima korištenja opojnih sredstava u toj državi. Pokazalo se kako je broj korisnika ecstasyja narastao na rekordne razine, pogotovo među mlađim punoljetnicima.

Prema navedenim podacima, kristali i kapsule ecstasyja snažniji su od tableta, koje su i dalje najpopularnije sredstvo korištenja te droge, ali njihova prednost postojano opada. Od 2008. godine naovamo, popularnost kapsula narasla je s 19 posto korisnika koji ih preferiraju na čak 72 posto, primarno zbog veće čistoće droge u njima. Dr. Peacock, šef istraživačkog tima, pojasnio je kako korištenje “stimulansa veće čistoće povećava rizik dugotrajnih negativnih zdravstvenih posljedica, koje mogu uključivati dehidraciju, nepravilan rad srca, glavobolje i napadaje”.

>Smrtonosne kineske ecstasy tablete stigle u Europu

Većina korisnika sklona je kombiniranju ecstasyja s drugim stimulansima, uglavnom koktelima droga kao što su marihuana, ketamin ili LSD. Australski The New Daily naglašava kako za potrebe istraživanja nisu korištene nikakve droge niti je testirana njihova čistoća, nego su ispitanici opisivali svoja prethodna iskustva.