Lik u devet godina uzeo 40 tisuća ecstasy tableta, evo što mu se dogodilo

U jednom je periodu uzimao 25 ecstasy tableta dnevno!

Studije o sigurnosti uzimanja rekreativnih droga često ecstasy smještaju na samo dno skale štetnosti – u svojoj najčišćoj formi i u sitnim dozama, MDMA se smatra jednom od najmanje opasnih droga, pogotovo u usporedbi sa široko nabavljivim opijatima kao što su alkohol ili duhan. No, naravno, dulje uzimanje većih količina te droge može imati itekako opasne i neugodne posljedice.

>Srpski Walter White dr. Zarubica bio je balkanski kralj ecstasy tableta

Doktorski tim londonskog medicinskog fakulteta St George’s prijavio je slučaj 37-godišnjeg čovjeka nazvanog samo Mr. A, koji je u svojim dvadesetim godinama uzimao goleme količine ecstasyja, često i nekoliko njih dnevno, što je u jednom trenu naraslo do čak 25 pilula dnevno kroz četiri godine. Ugrubo izračunato, gospodin A je u devet godina uzeo oko 40 tisuća bombona ecstasyja, što je prestao činiti nakon što je nekoliko puta kolabirao na partyjima.

>Najsnažnije ecstasy tablete na svijetu pronađene u Manchesteru

I nekoliko mjeseci nakon prestanka osjećao se kao da je pod utjecajem droge, a s vremenom je razvio i ozbiljne napadaje panike, čestu tjeskobu, depresiju, ukočenost mišića, funkcionalne halucinacije i paranoju, stoji u izvješću znanstvenog tima koji je promatrao uzroke toliko obilnog drogiranja. Treba dodati i da eks nije bilo jedino što je on uzimao – tu su bili i amfetamini, LSD, kokain, heroin, kanabis i svakojake druge tablete.

>Pet savjeta koji će vam pomoći da smanjite štetan utjecaj ecstasy tableta

Za vrijeme kliničkog promatranja, pokazalo se kako ispitanik u potpunosti razumije sve dobivene instrukcije, ali su mu koncentracija i pažnja bile toliko narušene da je bio nesposoban izvršavati i najosnovnije zadaće do kraja. MRI skenovi su, međutim, pokazali kako ne postoje strukturna oštećenja njegova mozga, no ni nakon duljeg vremena nije se uspio u potpunosti vratiti funkcionalnosti kakvu je imao prije pretjeranog korištenja opijata.