Kako izbjeći nesnosni mamurluk? Pokušajte s ovih 6 trikova

Jedan lijek, doduše postoji, i preventivan je. Pogađate - ako ne želite iskusiti mamurluk, najbolje je da uopće ne pijete alkohol!

Iako se čovječanstvo alkoholom i drogama uništava već više tisuća godina, ljudi još uvijek nisu sigurni što točno izaziva sutrašnje nesnosne mamurluke. Znanstveno najčvršća hipoteza uzrok vidi u kombinaciji dehidracije, zaostalih kemikalija nakon što tijelo metabolizira alkohol i čiste božje kazne. Osnovni problem tog neznanja pravog uzroka tako se očituje u neuspjehu pronalaska lijeka za mamurluk.

Primjerice, sveobuhvatna analiza koju je proveo ugledni British Medical Journal je 2005. Pokazala kako je od čak 281 rada na temu tretiranja mamurluka legitimno bilo njih samo osam, koji su također donijeli loše vijesti – one da nema supstance za koju se može jamčiti da je efektivna u prevenciji ili liječenju mamurluka.

>Mamurni i napaljeni?! Zašto mamurluk potiče seksualnu želju?

Jedan lijek, doduše postoji, i preventivan je. Pogađate – ako ne želite iskusiti mamurluk, najbolje je da uopće ne pijete alkohol! No ako je ta opcija nešto na što ne možete pristati, ovih šest donekle znanstveno poduprtih savjeta moglo bi vam pomoći u lakšem nošenju s mamurlucima:

>Što je točno mamurluk i može li se to stanje jada izliječiti?

JEDITE ŠPAROGE
Studija iz 2009. je pokazala kako aminokiseline i minerali iz šparoga štite jetrene stanice, a jedenje šparoga prije izlaska povećava levele vitamina A i C u krvi, iako će vam mokraća pomalo smrdjeti.

BIRAJTE SVOJ OTROV
Tamnija pića uzrokuju teže mamurluke jer sadrže tvari kongenere nastale fermentacijom, a oni se raspadaju na toksine koji pogoršavaju mamurluke.

>Prva na svijetu tableta protiv mamurluka puštena u prodaju

PIJTE PUNO VITAMINA
Vitamin B pomaže vašoj jetri u razgradnji alkohola, a uzimanje suplementa B-100 prije i poslije partijanja olakšat će vam jutro.

PIJTE… SPRITE?
Znanstvenici misle da vaše tijelo nakon pijenja alkohola etanol transformira u acetaldehid, koji uzrokuje razorne glavobolje sutra ujutro. Kinesko istraživanje je pokazalo kako gazirano piće Sprite sadrži enzim koji razbija acetaldehid.

>Testirano 18 dobro poznatih “lijekova” za mamurluk

KISIK
Pića s više rastvorenog kisika mogu vas brže otrijezniti jer kisik vašoj jetri pomaže u razgradnji alkohola.

BUDITE HIDRIRANI
Ovo je sasvim zdravorazumski. Pijenje alkohola tjera vas na više mokrenja pa nekako trebate nadoknaditi izgubljenu tekućinu.