Evo zašto smo napaljeni kad uzmemo MDMA

MDMA je droga koja povećava aktivnost hormona odgovornih za naše raspoloženje

Uzimanje MDMA-a može vas natjerati da radite mnoštvo stvari – npr. da plešete satima bez prestanka ili da škrgućete zubima dok ih ne pretvorite u prah, ali i da se seksate. Jedna je studija pokazala kako su kod čak 90 posto ispitanika seksualna želja i zadovoljstvo bili pojačani ako su prethodno uzeli MDMA. To ga svakako čini najnapaljenijom rekreativnom drogom.

>Je li u Nizozemskoj zaista moguće ući u dućan i kupiti MDMA?

Ali, zapitao se Vice u netom objavljenom članku, zašto je to tako? Zašto nas MDMA uglavnom napaljuje, dok se pod utjecajem, primjerice, ketamina osjećamo kao da se želimo otopiti u tlo? Trudeći se ne upilati zainteresirane previše znanstvenim detaljima, neuroznanstvenik dr. Jack Lewis je objasnio kako MDMA povećava aktivnost barem tri neuroprijenosnika – serotonina, dopamina i noradrenalina – kako je serotonin najčešće odgovoran za naše raspoloženje, nije čudo da ono kad uzmemo spomenutu drogu tada postaje sjajno i budi žudnju za zadovoljstvima.

>Znanstvenica tvrdi da bi vam MDMA mogao pomoći da se zaljubite

Puneći naše sinapse serotoninom, MDMA pojačava fizičku i emotivnu ugodu, kaže Harry Sumnall, profesor uporabe supstanci na liverpulskom sveučilištu John Moore. Ta je ugoda tada prolongirana i intenzivirana, što može uzrokovati napaljenost. Sumnall dodaje i kako se pojavljuje sve više dokaza kako MDMA u organizmu dolazi u interakciju s oksitocinom, takozvanim hormonom ljubavi, koji igra veliku ulogu u društvenom povezivanju. Stoga je razumljivo da nas MDMA uvlači u romantičnije i seksualnije raspoloženje.

>Ljubavna ekstaza pod morem – znanstvenici hobotnicama dali MDMA

Naravno, treba naglasiti kako unutarnja svojstva MDMA-a nisu jedina odgovorna za napaljivanje jer je logično da se ta droga češće uzima u okolnostima ionako povećane interakcije s ljudima – tulumi, partyji i slično. “MDMA ruši naše inhibicije i oslobađa nas da radimo sve što zaželimo”, objašnjava Lewis.