Što je to 3-MMC, nova droga koja vlada berlinskom party scenom?

Izvještaji kazuju kako se berlinski partijaneri u posljednje vrijeme ne mogu zasititi ove droge

Iako se prvi put pojavila u Švedskoj još prije desetak godina, povećana prisutnost droge 3-MMC na partijanerskoj sceni Europe, posebno Berlina, mnoge je natjerala da se zapitaju o čemu se zapravo radi. Punim imenom 3‑Methylmethcathinone, riječ je zapravo o efedrinu koji spada u katinone i srodne psihotropne tvari, ali koji za razliku od svojeg strukturnog parnjaka metahedrona nema opori miris mačje mokraće, izvještava The Face.

>Evo zašto smo napaljeni kad uzmemo MDMA

Efekti uzimanja uključuju stimulativnost MDMA-a, ali bez empatije; napaljenost kokaina, ali bez bildanja ega; te trajnost speeda, ali s težim posljedicama skidanja. Čini se da je riječ o tvari na pola puta između ecstasyja i kokaina, ali duljeg trajanja, a treba dodati da, za razliku od MDMA-a, po povratku kući iz izlaska označenog uzimanjem 3-MMC-ja, nećete tako lako zaspati. Ako uopće ikako i pomislite ići kući jer će vas ova droga na podiju zadržati sve dok vas fizičke ne izbace iz kluba.

>Znanstvenica tvrdi da bi vam MDMA mogao pomoći da se zaljubite

Iako 3-MMC nipošto nije opasan poput heroina, svakako postoje rizici ako se uzimaju prevelike doze. Stručnjaci potencijalnim korisnicima daju slična upozorenja kao i za MDMA – počnite s malim dozama te ih uzimajte u velikim razmacima, nipošto manjima od 90 minuta od vrhunca postignutog prethodnom dozom. Jedna od najvećih opasnosti je, izvještava organizacija The Loop, što se primarno britanskim tržištem ova droga bila raširila a da ljudi koji su je koristili to nisu znali, misleći da je riječ o MDMA-u.