Australija će prva odobriti MDMA i čarobne gljive za medicinsku uporabu

Ovlašteni psihijatri smjet će prepisati MDMA za liječenje PTSP-a te psilocibin za depresiju

Australija je upravo postala prva država na svijetu koja je odobrila korištenje MDMA-a i psilocibina, aktivnog sastojka čarobnih gljiva, za medicinsko korištenje i liječenje. Prije nekoliko dana, točnije 3. veljače, Australska agencija za lijekove (TGA) je najavila da će od 1. srpnja ovlašteni psihijatri smjeti prepisivati MDMA za liječenje PTSP-a, a psilocibina za liječenje depresije.

>Evo zašto smo napaljeni kad uzmemo MDMA

Najnoviji je to korak dok se svijetom sve više širi svijest kako psihoaktivne droge mogu donijeti itekako mnogo napretka u tretiranju određenih mentalnih nestabilnosti. Primjerice, nedavno je najavljeno kako bi se MDMA mogao uvrstiti kao dopušteno terapijsko sredstvo američkih bolnica do 2024. godine, ali isto tako postoje i mnoge rezerve, prvenstveno temeljene na procjenama kako još uvijek nema dovoljno dokaza da će takvi tretmani biti potpuno sigurni.

>Znanstvenica tvrdi da bi vam MDMA mogao pomoći da se zaljubite

Još uvijek nije navedeno kako će psihijatri stjecati spomenuta ovlaštenja ni koliko će minimalno obuke morati proći, no TGA je najavila skorašnje detaljno objašnjenje.