Nova serija istražuje neobuzdani Berlin i njegovih 50 godina klupske kulture

Dokumentarna serija "EXZESS Berlin - Hauptstadt der Clubs" donosi priče onih koji su pomogli oblikovati i/ili živjeli gradski noćni život

Predstavljena je nova trodijelna dokumentarna serija “EXZESS Berlin – Hauptstadt der Clubs”, koja istražuje suvremenu kulturu noćnog života u Berlinu i prethodnih 50 godina njegove klupske zajednice. Seriju su napravili rbb i ARD Kultur, a bit će objavljena 7. rujna na ARD mediateci.

“EXZESS Berlin – Hauptstadt der Clubs” (“Neobuzdani Berlin – Glavni grad klubova”) sastoji se od tri epizode, “Der Ruf der Nacht” (“Zov noći”), “Die Anarchie der Nacht” (“Anarhija noći”) i “Der Rausch der Nacht” (“Opijanje noći”), a donose priče onih koji su pomogli oblikovati i/ili živjeli gradski noćni život. To su, izmđu ostalih, Britt Kanja, suosnivačica legendarnog kluba 90 Grad, Alexandra Dröner, suosnivačica kluba Tresor, DJ Westbam, fotograf Ali Kepenek, pjevačica Zazie de Paris, DJ Jauche, Petra Schreiber, plesni kolektiv ArtEmiss te DJ i producent ASA 808.

>Što je to 3-MMC, nova droga koja vlada berlinskom party scenom?

“Sudjelovanje u ovom dokumentarcu s našom queer, feminističkom i seksualno pozitivnom dobrotvornom partyju TOYS Berlin prilika je da se skrene pozornost na živahnu berlinsku queer zajednicu koja utjelovljuje različitost, svijest i društvenu svrhu”, kaže ASA 808 za Mixmag. “Uzbuđen sam što mogu pridonijeti predstavljanju načina na koji ovi događaji spajaju slavlje sa značajnim promjenama, ističući njihovu jedinstvenu mješavinu inkluzivnosti i osnaživanja, koju možete pronaći samo na određenim queer zabavama u Berlinu.”

“Berlinska klupska kultura je legendarna, globalni mit”, dodaju producenti Tim Evers i Lutz Pehnert. “Ovaj dokumentarac ponudio je priliku ispričati svoju priču od 1970-ih do danas – nešto što dosad nije učinjeno. Htjeli smo saznati što ga čini tako jedinstvenim: Što je to što ljude privlači u noć? ‘Noć’ je, naravno, vrlo fleksibilan termin kada su u pitanju berlinski klubovi.”

>Film otkriva ekscese berlinske klupske kulture: Ples, droga i smrt

“Bilo je to fascinantno putovanje. I sjajno je vidjeti da se neke stvari nikada ne mijenjaju: desetljećima je berlinska klupska kultura privlačila mlade ljude iz Njemačke i cijelog svijeta. Ljude koji dolaze partijati – ili pronaći (a ponekad čak i izgubiti) sebe u tim klubovima. To su prostori u kojima možemo biti slobodni na sasvim drugačiji način”, nastavljaju.