Zašto ne biste pokušali preživjeti mjesec bez alkohola?

Možete se osjećati sretnije, možete smršavjeti, možda ćete bolje spavati…

Nutricionisti su za Eat This istaknuli dobrobiti mjeseca bez alkohola, prenosi N1.

Možete se osjećati sretnije
“Alkohol je tehnički depresiv i neki ljudi mogu osjetiti negativne posljedice po svoje mentalno zdravlje kada ga konzumiraju, pogotovo kada splasne inicijalno veselje”, kaže dijetetičarka Lauren Manaker.

“Ako se odreknete alkohola na mjesec dana, moguće je da ćete se osjećati sretnije i da će vaše mentalno zdravlje biti bolje”, dodaje.

>Iznenađujući rezultati studije: Mlađi od 40 uopće ne bi trebali piti alkohol

Možete smršavjeti
Alkohol sadrži više kalorija po gramu nego dva najčešća makronutrijenta, proteini i ugljikohidrati. “Unos tolike količine kalorija može doprinijeti debljanju, a izbacivanje alkohola može pomoći pri mršavljenju, pogotovo ako inače pijete pića puna šećera poput koktela”, kaže Manaker.

>Jeste li znali da uz pomoć masnog basa alkohol postaje bolji?

Možda ćete bolje spavati
Iako možda imate osjećaj da vam čaša vina pomaže da bolje zaspite, alkohol generalno ima loš utjecaj na kvalitetu sna.

“Pretjerani unos alkohola inhibira normalnu regulaciju cirkadijalnih proteina i gena i mogu proći tjedni prije nego se taj ritam vrati u normalu. Drugim riječima, san pati kada partijate”, kaže nutricionistica Daina Trout.

Dodala je kako treba vremena da se vratite normlanom ritmu spavanja nakon duljeg perioda pijenja tako da nakon mjesec dana bez alkohola možete osjetiti prilično poboljšanje kvalitete sna.

>Nažalost, alkohol zaista izaziva rak

Možete “resetirati” probavu
Ako se osjećate napuhnuto i imate drugih probavnih smetnji, možda si možete pomoći odricanjem od alkohola.

“Pretjerivanje s alkoholom remeti normalnu proizvodnju probavnih enzima što znači da ne mogu razložiti stvari koje pojedete i hrana vam stoji neprobavljena utrbuhu. To ne samo da oštećuje trbušnu ovojnicu nego i uzrokuje neželjene vjetrove, napuhnutost i podrigivanje”, kaže Trout.

>Što je štetnije po naše zdravlje, marihuana ili alkohol?

Možete smanjiti upale u zglobovima i na koži
Posljedice upala, poput kožnih problema i bolova u zglobovima, mogu gotovo nestati nakon mjesec dana bez alkohola.

“Alkohol oštećuje crijevni zid i uzrokuje upale kako u probavnom traktu tako i u ostatku tijela. Nekoliko pijanih noći može uzrokovati kroničnu i upornu upalu u organizmu koja rezultira bolnim zglobovima i lošom kožom. Ako želite zdravo stariti, konzumaciju alkohola svedite na minimum.”

>Niste zadovoljni svojim seksualnim nagonom? Popijte pivo!

Ojačat ćete organizam u borbi protiv infekcija
Kada izbacite alkohol, jačate imunološki odgovor organizma na infekcije. “Pretjerana konzumacija alkohola oštećuje probavnu mikrofloru, to oslabljuje imunitet i veći je rizik da ćete se razboljeti”, kaže Trout.

>Prva na svijetu tableta protiv mamurluka puštena u prodaju